Anglie

Jídlo a život v autě

Vaření jídla patří asi k těm méně oblíbeným činnostem, když se člověk rozhodne žít nějakou dobu v autě (nebo vlastně i v karavanu apod.), spolu třeba s umýváním nádobí (se kterým musíte dojít do umývárky, což sice pár dní vypadá jako docela zábava, ale po měsíci už byste dali cokoliv za to mít pod plachtou taky dřez a zavedenou vodu 😀 ), nebo se sprchováním po směně v unisex veřejných sprchách v pátek večer, když kemp praská ve švech.

kemping
Jak žít v Anglii jako správný východoevropan (hlavně úsporně). 😀

Abyste mohli efektivně vařit 3 měsíce pod širákem (to je trochu nadsázka, přece jenom známe anglické počasí), v podstatě vám k tomu stačí jenom pár věcí a DIY polní kuchyně je na světě:

  1. Kempingový stolek (pokud chcete u jídla sedět, tak i židlička 😀 )
  2. Vařič (elektrický/plynový)
  3. Plachta (party stan)
  4. Elektřina – my jsme měli štěstí, že jsme elektřinu měli zavedenou až přímo pod plachtu 🙂
  5. JídloTesco, Sainsbury, pokud se cítíte zámožně tak Waitrose

Člověk má, co se jídelníčku týče, docela omezené možnosti, když si vezme, že si sice vybudoval efektivní polní kuchyni, ale v Anglii dost často prší nebo fouká a navíc se v hlavní sezóně pracuje průměrně 10-12 hodin denně. Takže člověk potom nemá zrovna chuť ani sílu na nějaký velký kuchařský počiny. Takže co teda vlastně jíst?

Za ty tři měsíce jsme si tak nějak stanovili zhruba 4 jídla, který jsme všemožně kombinovali a dělali různý variace, ale suma sumárum náš jídelníček po toho čtvrt roku sestával výhradně z:

  • kuskusu
  • rýže s konzervou ze Sainsbury
  • těstovin s tuňákem
  • instantních polívek do hrnečku

Takže stravu jsme měli celkem vyváženou a pestrou ( 😀 ), ale měla v sobě skoro všechno potřebné, co nás dokázalo aspoň na chvíli zasytit, ale především to bylo všechno opravdu rychlé na přípravu (a člověk zjistí, že to je to nejdůležitější, zvlášť když mu ulétává plachta nad hlavou a hrozí, že nezmokne jenom on sám, ale i to jídlo).

Samozřejmě pak byly dny, kdy se nám z auta nechtělo (kvůli počasí) vylízat vůbec, takže jsme den tak nějak přežili na brambůrkách, sušenkách a prostě všech věcech, co se daly rovnou strčit do pusy a sníst bez nějaké potřebné tepelné úpravy.

Od té doby, co jsme takhle žili v autě, už uběhly skoro 2 roky a za tu dobu jsme bydleli leckde, naučila jsem se ale, že i když mám k dispozici kuchyň, velkou pracovní plochu a tolik nádobí že ani nevím co s ním, stejně se mi většinou nechce vymýšlet nic moc nového než ty 4 základní potraviny, na kterých jsme přežívali v Anglii. 😀 Asi prostě studentský život level 1000, tak můžu jenom doufat, že se to někdy zlepší. 😀

Mě tady to vaření/nevaření naučilo hlavně nebýt vybíravá. Jídlo (ať už je to cokoliv) se zásadně neodmítá a je fajn najíst se pokud možno do zásoby, protože stejně si za chvíli budete muset jít udělat polívku do hrnečku abyste neumřeli hlady, ale je fajn to odložit na co možná nejpozději, protože polívek do hrnečku za ty měsíce vypijete litry a litry. 😀

 

A jak řešíte jídlo a vaření na cestách vy, pokud zrovna nebydlíte v hotelech s plnou penzí? 🙂

 

A.

Jeden komentář

  • Jindra

    Tak to Ti poradím dát se na vitariánství (což není jen o jídle – je to životní styl). Taky cestuju s karavanem a jídlo pro mne neznamená takřka žádné časové ztráty, dokonce ani finance – v létě se najím zdarma (stačí za městem najít jabloně, třešně, švestky). Nic zdravějšího jsem zatím neobjevil, na téhle stravě nevím, co je nemoc. Neztrácím čas nákupy, vařením ani mytím nádobí. Sama vidíš, je to navíc ekologické – nemusím se stydět před dětmi, kterým tuhle Přírodu časem předáme. Čáááu Jindra

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..