Norsko,  Norsko 2023

Norsko se psem

Po roce jsme se rozhodli vrátit se do Norska. V srpnu jsme proto vyrazili na dvoutýdenní roadtrip po jižním a středním Norsku, podívali jsme se na pár dní do Bergenu a po osmi letech jsme se vrátili do Voldy, kde jsme strávili půl roku na Erasmu. Letošní cesta se ale od těch předešlých přece jen v něčem lišila –⁠ brali jsme s sebou naše roční štěně, borderku Izzy. Říkala jsem si, že by bylo fajn shrnout, co je potřeba vědět, než pojedete do Norska se psem a co je fajn mít s sebou.

Před cestou

Než se se psem vydáte za hranice Česka, je potřeba mu zřídit pet pas – jelikož jsme od začátku věděli, že s Izzy chceme hodně cestovat, nechali jsme jí ho pořídit hned při první návštěvě veterináře.

Před cestou je pak potřeba zkontrolovat požadavky dané země pro vstup se psem – v evropských zemích je většinou minimum očkování proti vzteklině (pozor, u první dávky začne vakcína účinkovat až tři týdny po očkování, takže si zajděte k veterináři dostatečně dopředu), do Norska je pak nutnost dát psovi 24-120 hodin před příjezdem do země antiparazitika proti echinokokům a musí to být veterinářem řádně uvedeno v pet pasu. Kompletní podmínky vstupu do země se psem pak zde.

Dále je pak třeba se ujistit, že jste v rámci cestovního pojištění kryti v případě odpovědnosti za škodu způsobenou vaším zvířetem. Psovi je taky fajn sjednat pojištění, i když zvířecí pojistky zatím nejsou nic moc. My jsme nakonec vybrali cestovní pojištění od Axy (Axa Excellent), která má v sobě i pojištění pro zvíře a odpovědnost za škodu.

Taky je dobrý si uvědomit, že ve skandinávských zemích platí pravidlo mít psa vždy a všude na vodítku. Existují výjimky, ale obecně je dobrý s tím po dost laxním přístupu v Česku počítat, psovi do přírody pořídit stopovačku a zkrátka se ujistit, že ho máte vždy pod dohledem.

(c) Jirka Pavlík

V Norsku

Při vstupu do země (ať už po vodě nebo po souši) je třeba psa deklarovat na celnici (prostě jen zajedete ke Customs). Pak už můžete směle objevovat krásy Norska. 🙂

I když je Norsko poměrně konzervativní co se domácích mazlíčků týče (obecně převládají spíš kočky, minimálně ve městech 🙂 ), je tu spousta fakt skvělých pet obchodů, kde seženete hodně kvalitní vybavení za (světe div se) prakticky stejné ceny jako v Česku. I proto jsme třeba nákup sedáku a amortizačního vodítka nechali až do Norska (a vůbec nás k tomu nepřinutily okolnosti, nene 😀 ). Od kamarádů v Bergenu jsme dostali i tip na skvělou stopovačku, kterou jsme taky hned běželi koupit a byl to naprostý game-changer a tak dále a tak podobně. 🙂 Pokud do Norska pojedete, určitě si zajděte do zverimexů Musti a MinBesteVenn.

(c) Jirka Pavlík

Vybavení na trekky se psem

Norsko je celý o hikování. Jelikož jsme s Izzy plánovali dát pár několikadenních trekků, bylo potřeba sehnat i pro ni nějaký to vybavení, aby to šlo hladce. Jelikož jí měl být v Norsku teprve rok, nechtěli jsme ji moc přetěžovat, i tak to ale všechno zvládla až překvapivě v pohodě. Obecně se nám osvědčilo toto:

Pro doplnění energie
  • bonbony z ovčího tuku
  • Løype Duck energy kapsičky
  • mrazem sušená kuřecí játra a další (jsou hodně lehký, takže si je mohla nosit i sama)
Vybavení
  • botičky
  • spacák (jelikož Izzy miluje vodu a ráchala se v každým ledovcovým jezeře, takže do stanu pak zalezla jak žmach. Teploty navíc v noci padaly k 5 °C, takže to bylo jedině dobře)
  • psí lékárnička (obecně mi přijde hodně dobře vybavená ta z Decathlonu)
  • batůžky pro Izzy (kupovali jsme na zkoušku podle recenzí z Amazonu – tyhle jsou fajn, ale měla pod nimi ještě postroj, za který byla chycená, jelikož jí šly dost před ramena)
  • pláštěnka (v Norsku pořád a vydatně prší)
  • dlouhá stopovačka (my máme 15m)
  • sedák a amortizační vodítko (máme od Non-stop dogwear na canicross)
  • skládací miska na vodu
  • granule
  • my jsme ještě zvlášť řešili to, že nám fena tři dny po příjezdu do Norska začala poprvé hárat. 😀 S tím jsme naštěstí počítali, takže se nám hodily i hárací kalhotky
(c) Jirka Pavlík

Norsko se psem bylo úplně jiný než všechny naše předešlý cesty. A bylo to skvělý. Až mě překvapilo, jak v pohodě to Izzy všechno dávala – ať už šlo o bezpočet trajektových přejezdů, nekonečný množství ovcí, náročný pochody, spaní pokaždý na jiným místě, dlouhý přejezdy autem nebo cokoliv dalšího. I když to bylo občas náročný, bylo super zjistit, že to jde i na takhle dlouho. Tak příště zas někam. 🙂

Cestování zdar!

A.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..